Harm reduction group som investering

INVESTERINGSPROFILEN @SPARGURUN HAR PRECIS KOMMIT UT MED EN ANALYS OM SIN INVESTERING I HARM REDUCTION GROUP

CASE:


  • Strukturell tillväxt - bättre alternativ till tobak
  • Distributionsavtal med DAGAB
  • Ökad försäljning
  • Geografisk expansion
  • Marknaden kan uppnå 2 MDR 2025

RISKER:


  • Når de lönsamhet 2024
  • Balansräkning
  • Ökad konkurrens? Fler som vill ta del av kakan?

FÖRSÄLJNING

Mitt antagande är att man någorlunda kan behålla sin marknadsandel.
Idag väldigt svårt att bedöma hur mycket marknaden kommer att växa.

LÖNSAMHET OCH VÄRDERING

I dagsläget gör Harm Reduction Group förlust. Här vill jag därför göra en bedömning av hur kostnaderna kommer öka i takt med den strukturell tillväxten i branchen samt hurvuda man därigenom kan uppnå skalfördelar. Enligt VD Marius Arnesen har man idagsläget en kostnadskostym som är byxad för tillväxt. Men min omsättningsbedömning för 2025 samt ovanstående i beaktning har jag räknat på två poteniella scenarion för att få fram ett möjligt spann.
Stor osäkerhet här, men en ansats.

Finns helt klart potential att dagens aktiekurs
på 0,215 kr är en väldigt låg värdering om detta
faller ut.

OMSÄTTNING 300 240
RÅVAROR -150 -120
BRUTTOVINST 150 120
EXTERNA KOSTNADER -55 -48
PERSONALKOSTNADER -55 -48
AVSKRIVNINGAR -20 -19
EBIT 20 5
FINANSNETTO -3 -3
SKATT -3 0
VINST 14 2
EV/EBIT 4 17
P/E 6 40

MIN POSITION - SPARGURUN

Harm Reduction Group är ett mindre tillväxtbolag med
ett market cap på 50 MSEK. Man har ännu inte visat
lönsamhet på sista raden. Därav är det såklart värt att
påpeka att risken i detta case är hög.

I normalfallet är dettta bolag i ett för tidigt skede än
min vanliga strategi. Emn efter samtal med bland
annat VD Marius Arnesen, har jag fått en positiv bild av
bolaget och framför allt deras framtidsambitioner som
är uppbackade av en mycket intressant strukturell
trend.

Av den anledningen har jag gjort en mindre investering i Harm Reduction Group

”LYCKAS HARM REDUCTION STÄRKA SINA MARGINALER
OCH BEHÅLLA SIN NUVARANDE MARKNADSANDEL KAN
UTFALLET BLI VÄLDIGT BRA

KORT SAMMANFATTNING


Harm Reduction Group är ett bolag med en tydlig strukturell tillväxt i ryggen som ger en stor potential att öka försäljningen kraftigt från nuvarande nivåer. Stordriftfördelar bör kunna utvinnas vilket kan ge utslag på marginalen som idagsläget är på en nivå som inte är tillräcklig.

Klasser det personligen som ett högriskcase. Men lyckas de stärka marginalerna och behålla sin Men lyckas de stärka marginalerna och behålla sin nuvarande marknadsandel kan utfallet bli väldigt nuvarande marknadsandel kan utfallet bli väldigt bra. bra.

Om några dagar släpper @spargurun hela sin analys och en mer djupgående intervju med Marius Arnesen VD på sina social mediakanaler.

Aksjene i Harm Reduction Group er notert på Spotlight Stock Market under kortnavnet NOHARM og handles via banker og aksjemeglere. Klicka här så kan du läsa mer om Harm Reductions aktie.


ANDREAS ERIKSSON CFO, BERÄTTAR KORT OM VARFÖR
HAN TYCKER MAN BÖR INVESTERA I HARM REDUCTION GROUP


KORT INTERVJU MED AKTIENALYTIKERN SEBASTIAN ANDERSSON OM HUR
MARKNADEN INOM HARM REDUCTION KOMMER UTVECKLAS

Vi ringte Sebastian Andersson som er aksjeanalytiker i Redeye for å høre hva han tenker om fremtiden til e-sigaretter og hvordan markedet vil utvikle seg.

Hur ser ni på framtiden för e-cigaretter i Sverige de kommande 2-3 åren? 2-3 åren?

Det er klart at markedet vil fortsette å ekspandere årlig. Både store og små aktører i det globale nikotinmarkedet har rettet sin interesse mot e-sigaretter, både for røykeslutt og for å øke sine markedsandeler. Når det gjelder det svenske markedet spår vi en omsetning på ca SEK 500 millioner i 2023. Vi forventer at etterspørselen vil øke i detaljhandelen i fremtiden, og at markedet vil utgjøre cirka 2 milliarder SEK i 2025.

Nu när konkurrensen ökar inom denna bransch vilka blir de viktigaste konkurrensfördelarna?

Vi tror att ett brett distributionsnätverk tillsammans med kvalitativa produkter skapar efterfrågan hos både butikerna som säljer e-cigaretter och konsumenten som köper. För att komma in i olika distributionskanaler så krävs ett bra utbud, och för att sälja när man väl kommit in så krävs bra kvalitativa produkter. I och med att e-cigaretter är en relativt ung och ny produkt så har kvalitén varierat stort sen dess lansering. Det tror vi kommer förändras, där de som satsar och investerar på produktkvalitet kommer stå som vinnare de kommande åren.

Hva er de viktigste strategiske målene for en bedrift innen e-sigaretter på kort eller lang sikt?

På kort sikt tror jeg man må inn i ulike distribusjonskanaler med enten egne produkter eller videreselge andres. Bygger du opp et stort nettverk og opprettholder forholdet over tid, bør du oppnå volummessige stordriftsfordeler sammenlignet med konkurrentene, noe som bidrar til bedre marginer og en sterkere posisjonering for den langsiktige strategien. På lang sikt tror jeg på produktutvikling av egenproduserte produkter innenfor segmentet for å kunne utvikle sin lønnsomhet. Bedriftene som kan utvikle produktfordeler i form av smakstilsetninger, design og tekniske innovasjoner bør ha fordeler i markedet både når det gjelder etterspørsel og marginer.

Hvordan ser e-sigarettmarkedet ut i resten av verden?

Idag röker över en miljard människor traditionella cigaretter. Men redan nu värderas den globala e-cigarett marknaden till USD 22.8 miljarder 2022 och förväntas växa med en sammansatt årlig tillväxt- takt (CAGR) på 4.4% till 2027. Gör man en snabb trendspaning så ser man en ökad förståelse för e-cigaretter som ett säkrare alternativ till traditionella cigaretter, samtidigt som den växande marknaden drivs via ökad popularitet hos den yngre befolkningen. I Europa så är Storbritannien är den största marknaden där traditionella tobakslän- der som Tyskland, Spanien, och Italien även innehar stora delar av marknaden.

Hvordan ser du på Harm Reduction Groups vekst i årene som kommer?

I dag har Harm Reduction Group omtrent 27% av e-sigarettmarkedet i Sverige. Vi tror at de større tobakksselskapene vil bidra med økt konkurranse, noe vi ser allerede i dag, men at Harm Reduction Group har gode muligheter til å opprettholde sine markedsandeler i årene som kommer. Hovedsakelig på grunn av sin posisjonering innen detaljhandel.

Hvilke aktører tror du vil kjempe om e-sigarettmarkedet?

Allerede nå ser vi de større selskapene i tobakksindustrien posisjonere seg sterkt innen e-sigaretter. BAT har startet sin salgsreise i Sverige og vi tror også at Philip Morris vil være en stor aktør i Sverige fremover. Av de svenske selskapene ser vi Harm Reduction Group, Eciggkedjan og Vont som tre selskaper som var tidlig ute på markedet og som har sett fordelene og vekstmulighetene med nikotin, i stedet for tobakk.

Den totala omsättningen av tobaksprodukter i Europa år 2023 uppskattas till 270 miljarder USD. Om man ser på den globala marknaden som helhet kommer tobaksprodukter att säljas för uppskattningsvis 940 miljarder USD 2023. Denna omsättning förväntas öka under de kommande åren – och vape och snus tar upp mer och mer av kakan

STORT UTBUD OCH STORA MÖJLIGHETER

Vår vision är en tobaksfri värld. För att kunna tillgodose de många önskemål och behov som finns hos dagens rökare erbjuder vi ett brett ständigt växande utbud av tobaksfria produkter i flera olika kategorier, med olika prisbilder. En stor utmaning, men också gigantisk potential eftersom det beräknas vara över en miljard rökare idag.

NORDEN ÄR BARA BÖRJAN - STORBRITANNIEN NÄSTA

Vår nästa marknad är Storbritannien – världens näst största marknad för vape - kommer i år vara värd cirka 1,2 miljarder GBP och förväntas nå 1,4 miljarder GBP under de kommande
tre åren. De brittiska hälsomyndigheterna (British Health) har beslutat att vape är deras föredragna hjälpmedel mot målet att uppnå ett rökfritt samhälle fram till 2030.


INVESTERA I EN RÖKFRI FRAMTID IDAG

Harm Reduction Group er Nordens raskest voksende selskap innen røykfritt segmentet og en sterk aktør i den store endringen som pågår nå. Selskapet er notert på Spotlight Market under navnet Harm Reduction Group (NOHARM) – og er det eneste selskapet tilgjengelig å investere i som jobber med dette som en kjernevirksomhet.

Här får du mer information om vår aktiekurs och kan handla aktien